Acasă > Argumentări > Argumentare operă lirică la poezia “Cămara de fructe” de Ion Pillat

Argumentare operă lirică la poezia “Cămara de fructe” de Ion Pillat

Argumentare op. lirică

Poezia “Cămara de fructe” este scrisă de Ion Pillat și face parte din volumul “Pe Argeș în sus” publicat în anul 1923. Ion Pillat s-a născut la data de 31 martie 1891 la București și a murit la 17 aprilie 1945.

Opera lirică este opera literară scrisă în versuri, care aparține genului liric, în care autorul își exprimă  în mod direct sentimentele prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice.

Titlul este format din două substantive “cămara” și “fructe” care este sugestiv pentru amintirile din copilăria poetului. Tema operei este cămara de fructe și amintirea poetului de a reface întreaga bogăție a “cămării de altădată”.

În această poezie eul liric își exprimă în mod direct sentimentele de teamă și reținere, dar și amintirile printr-o serie de epitete, comparații și metafore: “piersici de jar”, “albaștri struguri”, “pere de aur roșu”, “pepeni verzi”, “tămâioși galbeni” dar și cu ajutorul imaginilor artisitce – vizuale: “trandafirii lampioane și lămpi de aur verde”, ”smaragde cu miezul de rubin” și olfactive: “pere… cu flacari de parfum”.

Eul liric este prezent în text prin mărci lexico-gramaticale: pronume și adjective pronominale de persoana I (“mă” , “îmi” , “mie”) și verbe de persoana I: “deschid” , “văd” , “-nchin” , “încui”.

Modul principal de expunere prezent în text este descrierea (utilizată în crearea cadrului spațial și temporal al acțiunii) ex. “ușa cămării de-altădată” , “pe poliți și rafturi … piersici de jar, și-albaștri struguri” , “pepeni verzi … tămâioșii galbeni … trandafirii lampioane și lămpi de aur verde” ; dar există și monolog liric în prima și ultima strofă: “Deschid cu teamă ușa”, “Dar părăsind cămara … tot rodul vrăjitoarei cu lacăt îl încui”.

În concluzie pot afirma că poezia “Cămara de fructe” este o operă lirică.

About these ads
Categories: Argumentări
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: